INTRESSANTA SAMTAL

13.12.2019

Hej fredag och glad Lucia till er alla där hemma! :)

Nu är det jag Sally som bloggar igen. Det gäller ju att avlasta Sanna lite innan vi skiljs åt :) 5 dagar har vi kvar ihop nu innan det är dags för oss att åka åt olika håll. Vi ska verkligen ta tillvara på dessa dagar nu.

Igår lämnade vi Gili för en kort båttur till Lombok. Väl på Lombok hämtade en chaufför upp oss och körde oss till Kuta. Vi hade bokat ett sprillans nytt hotell som bara varit öppet i en vecka, och vi är de första gästerna här och vi är också helt själva. Det är spännande då vi är 4 stycken gäster och det är ca 20 i personalen som ser efter oss. Hotellet har 60 rum så vi hoppas verkligen att det tar fart snart för att ha 2 rum bokade av 60 känns ju inte riktigt som att det går runt. Allt på hotellet är inte riktigt klart, vad vi tror så är det besiktningsmannen som går runt och inspekterar saker varje dag. Och hela tiden är det personal som springer efter och rättar till. Så roligt att se ett hotells utveckling. 

Idag hyrde vi moppe och åkte till Tanjung Aan. En känd paradisstrand här på Lombok, helt magisk sand och kristallklart vatten.

Tillbaka till Gili och lite intressanta samtal vi har haft:

På Gili träffade vi Andy och André. Andy jobbade som receptionist på vårt hotell, och André (svensk) jobbade som dykinstruktör på Dive Central Gili som hade sin bas på hotellet.

Att träffa Andy var väldigt speciellt. Han fick vår uppmärksamhet då han började prata lite svenska med oss och ville lära sig mer. Hans bästa kompis var tillsammans med en svensk tjej, därav kunde han lite svenska. Han ville gärna åka till Sverige som sin kompis hade gjort. Vi visade lite bilder från Kalmar, bla slottet och Ölandsbron och han tyckte det såg riktigt häftigt ut. Då påminns man om hur fin stad Kalmar är och att vi faktiskt har slottet ett stenkast bort.

Andy hade bott på Gili större delen av sitt liv. Han är 33 år och när han var 19 kollade han på filmen Titanic. Han visste inte att det fanns folk som ser ut som vi, från västvärlden. Han hade verkligen ingen aning, han trodde alla såg ut som honom själv. När han steg iland på Gili låg det massor med vita människor på stranden och han fick världens chock. Efter det har han inte flyttat från Gili. Hans familj bodde dock på Lombok för de behöver tillgång till sjukhus. Familjens hus på Lombok blev totalförstört av jordbävningen i slutet av 2018. Andy hade dock sparat ihop pengar som räddade dem och de kunde bygga upp huset på nytt.

Andy kollar mycket på film för att lära sig mer engelska. Det han kollade på mest är Crocodile Dundee, Friends och Titanic såklart. Han vet inte vad något av det handlar om utan han försöker bara lära sig engelskan och accenten.

André som Mattias och Oskar dök med, hade bott på Gili i 1.5 år. Han träffade sin nuvarande tjej på dykcentret, en tysk tjej. De bor nu i ett hus tillsammans en liten bit ifrån dykcentret/hotellet.

André tog oss till ett matställe som var för "locals", han åt där i princip varje dag. Jag kan säga att jag hade aldrig gått in där och ätit av den maten om inte André visat oss. Det såg ut som man skulle bli sjuk av den, men på denna resan har vi har lärt oss att oftast är det de ställena som är bäst. Det var iallafall supergott och en hel rätt inkl vatten kostade 20 svenska kronor(!), långt ifrån vad vi kommit undan med på "turistrestaurangerna" tidigare. 

När vi skulle lämna så fick vi kramar av både Andy och André, det kändes verkligen som vi fick en härlig gemenskap. Hoppas att vi återförenas någon dag.

Nu ska vi ta oss ut för lite mat, det är mulet här och ser ut som det kommer regn. Igårkväll fick vi både regn, åska och blixtar. Verkar som det är vanligt här på denna kuperade ö.


Trevlig helg :)